IGOR MARKEVITCH

werd op 27 juli 1912 in Kiev geboren. In de herfst van 1915 verhuist de familie naar Zwitserland voor de gezondheid van zijn vader.

Als hij negen jaar is, gaat hij naar een college te Vevey. Zijn broertje Dimitri wordt geboren, dokter Rossier helpt bij de geboorte en zal later ook helpen bij de geboorte van de eerste zoon van Igor. Zes dagen na de geboorte van Dimitri sterft de vader.

Igor studeert piano, maar vindt dat niet altijd even leuk. Hij zou lieven een fiets willen, maar krijgt dan als commentaar van zijn moeder dat Beethoven die ook niet had.

Hij krijgt pianoles van mevrouw Kastler en muzikale analyse van Nadia Boulanger die hij erg bewondert.

Als hij met zijn familie in een hotel bij Montreux verblijft, ontmoet hij de secretaresse van Diaghilev, Alexandrine Trussevitch. Zij vindt de jongen erg op Massine lijken en nodigt hem uit om een keer het ballet in de opera bij te wonen in het laatste herstseizoen. Tijdens de entracte wil ze hem aan Diaghilev voorstellen.

Op 27 december 1928 doet hij dit. Alexandrine vertelt hem dan opgewonden dat ook Nijinsky in het theater is. Vlak voor Petroesjka wordt er een foto gemaakt. Igor staat pal naast de fotograaf.

Na de foto wordt hij aan Diaghilev voorgesteld. Een ontmoeting volgt. Igor speelt zijn Concerto voor en zegt van Daphnis en Chloe te houden.

"U moet zich niet voor het oeuvre van gisteren interesseren, maar u moet zich inspireren laten door eergisteren of vandaag." leest Diaghilev hem de les.

"Voor mij is het altijd belangrijk," zegt Igor meteen, "en Daphnis en Chloe is altijd."

Diaghilev is meteen geïnteresseerd. Hij neemt de jongen mee naar verschillende concerten en tentoonstellingen. Zijn moeder vindt dit maar niets, ze schrijft Diaghilev dat Igor te jong is. Diaghilev wordt wit van woede maar Igor moet erom lachen.

Igor: "Hij wilde me de wereld geven, er kwam geen einde aan zijn unieke vrijgevigheid."

Ze gaan naar Londen voor Igor's eerste concert, alwaar hij een rokkostuum krijgt.

Ook gaan ze naar Baden-Baden waar Igor Darius Milhaud ontmoet, deze heeft een camera en maakt een film van Sergei en Igor. De laatste heeft die film nog vaak bekeken totdat hij in de tweede wereldoorlog verloren is gegaan.

Ze nemen afscheid en Igor hoort het nieuws van Diaghilev's overlijden van Kochno.

Igor studeert verder. Massine stelt hem voor om een ballet voor een film (Le bleu Danube) te componeren. Igor bezoekt hem op diens (eigen) eiland Isola del Galli. Aldaar begint hij een verhouding met de vrouw van Massine, Genia. Hij vertrekt naar Londen waar Genia zich bij hem voegt.

Maar de balletplannen gaan gewoon door. Igor werkt aan de muziek voor Rebus, eveneens een ballet van Massine.

En Lifar wil graag dat hij de muziek gaat schrijven voor Icare. Als hij voor overleg in Parijs is, vertelt Lifar dat Kyra Nijinsky daar ook studeert. Igor ontmoet haar en ziet een meisje "dat net zo gereed is voor de liefde als voor de vlucht met de grote ogen van de kat die de jungle op alle zaken projecteert."

Ze verloven zich. De moeder van Igor ziet de relatie als het einde van haar zoon. Ze trommelt Nadia Boulanger op om haar zoon terecht te wijzen, maar deze luistert niet. Er wordt echter ook op Kyra ingepraat en zij zegt de verloving af en wordt naar Berlijn gestuurd.

Miserabel neemt Igor een uitnodiging van Monteux aan om Rebus te dirigeren in Amsterdam en Den Haag. Hier ontmoet hij zelfs koningin Wilhelmina, haar man en prinses Juliana.

Pas in 1935 ontmoet hij Kyra weer in Londen. Ze staan meteen weer in vuur en vlam voor elkaar en blijven met elkaar schrijven. Het huwelijk vindt een jaar later plaats op 20 april in het huis van Kyra's grootouders, waar zusje Tamara is opgegroeid. Een van de getuigen is Tamara Karsavina, die met haar man in Oostenrijk woont.

Romola vindt het huwelijk maar niets, omdat ze Igor ziet als 'aan de kant van Diaghilev'.

Het huwelijk is goed totdat de omstandigheden van de oorlog hen van elkaar verwijderen.

Maar eerst ontmoeten ze nog Misia Sert, die hun huwelijk ziet als "de hergeboorte van de stoffelijke resten die haar zo lief waren."

Ook ontmoet Igor zijn schoonvader Vaslav Nijinsky die nog in Kreuzlingen zit.

Op 20 januari 1937 wordt hun zoon geboren in Vevey. Kyra gaat daar balletles geven. Igor gaat in Florence werken en als de oorlog uitbreekt, gaat Kyra met haar zoon naar Igor toe.

Maar het stel groeit uit elkaar en na de scheiding (Igor zal hun zoon opvoeden) huwt hij met met Donna Topazia Caetani .

Hij geeft het componeren op voor het dirigeren, schrijft een biografie 'Etre et avoir d'ete' en sterft in maart 1983 te Antibes.

Klik hier voor meer ballet