De Pilgrim fathers in Leiden  (in English)

 (jan 2020)    Naar MIJN STAMBOMEN


mst.  

De Pilgrim fathers waren calvinistische (puriteinse protestanten) geloofsvluchtelingen uit Engeland (Nottinghamshire, Yorkshire and Lincolnshire ) die in Engeland verlieten omdat de katholieke Jacob I daar aan de macht was gekomen.

Ze gingen eerst naar Amsterdam maar kwamen in 1609 naar Leiden

 

Ze kochten een stuk grond bij de Pieterskerk en bouwden 21 wevershuisjes achter de huidige Kloksteeg. (Nu is daar het Jean Pesijn hofje) Daar woonden ze elf jaar. Predikant John Robinson was hun leider.

 

In 1620 besloten ze om naar Amerika te gaan, omdat ze daar gratis land konden krijgen. Waarschijnlijk vonden ze de Nederlanders ook te vrijgevochten (qua geloof) en waren ze bang dat ze teveel zouden assimileren (zoals gebeurde met de vele Hugenoten en Walen in die tijd)

Ze spaarden gezamenlijk om een schoener te kopen, die ze de Speedwell noemden. De boot bleek echter niet zeevaardig en in 1620 koos een deel van hen ervoor om met de Mayflower naar Amerika te vertrekken. Er gingen 102 mensen aan boord, waarvan 41 pilgrims. Na zestig dagen kwam de Mayflower bij Cape Cod in Massachusetts.
In 1632 vertrokken de laatste Pilgrims uit Leiden naar dat land.

Maar ze vertrokken niet allemaal. Sommigen stierven in Leiden, zo ook hun leider John Robinson. Hij werd na zijn dood begraven in de Pieterskerk en aan de geval van de kerk hangt nog steeds een plaquette voor hem. Ook de meeste andere Pilgrims die in Leiden stierven werden in of rond de Pieterskerk begraven.

De eerste pilgrims uit Leiden waren: Isaac Allerton, John Allerton, William Bradford, William Brewster, John Carver, James Chilton, Francis Cooke, Humility Cooper, John Crackstone, Moses Fletcher, Edward Fuller, Samuel Fuller, William Holbeck, John Hooke, Desire Minter, Degory Priest, Thomas Rogers, Edward Tilley, Thomas Tinker, John Turner, Thomas Williams en Edward Winslow.

Er zijn verschillende boten gebruikt om de groep Engelse gelovigen uit Leiden naar Amerika te vervoeren, de Speedwell (vertrokken uit Delfshaven, passagiers overgestapt op de Mayflower) (1620), Fortune (1621), Anne en Little James (1623) en de tweede Mayflower (1629).

Op de laatste boot zat bijv. Thomas Blossom en zijn familie.

Veel Amerikanen, waaronder zelfs sommige presidenten (Roosevelt, Grant, Bush, Obama) en andere beroemdheden (Marilyn Monroe, Richard Gere, Bing Crosby) stammen af van de Pilgrims, maar er zijn ook nog Nederlandse afstammelingen te vinden. Zo huwden twee dochters van Moses Fletcher respectievelijk met de familie Koet en Verschuure. Een dochter van James Chilton huwde met Van Steenstraten.

Er zijn veel Pilgrim aktes in Leiden.
Francis Cooke huwde Hester Mahieu in 1603.

William Pontus huwde Wybra Hanson in 1610

John Jennings huwde Elizabeth Pettinger in 1610

Isaac Allerton huwde Mary Norris in 1611.

William Besset huwde Margriete Oldum in 1611

Randall Thickins huwde Jane White in 1611

Degory Priest huwde Sara Allerton in 1611

William White huwde Ann Fuller in 1612

Edward Winslow huwde Elisabeth Barker in 1618.

Sara Allerton huwde Godbert Godberts in 1621.

Departure of the pilgrims ca 1620, Adam Willaerts (Lakenhal)

De Pilgrims namen ook typisch Nederlandse dingen mee naar Amerika toe, zo was het burgerlijk huwelijk een Nederlandse vinding om ook de vele roomskatholieken officieel te laten trouwen, iets wat daarvoor enkel in de Staatskerk mogelijk was.
Daarnaast werd het drie oktober feest door hen meegenomen, na aankomst in Massachusetts organiseerden de Pilgrims een feest in de herfst van 1621. Gouverneur William Brandford nodigde een naburige indianenstam uit voor een drie dagen durend feest. In de eeuwen daarna schoof de datum van het feest steeds verderop om uiteindelijk gevierd te worden op de vierde dag in november. Dit werd uiteindelijk in 1863 de nationale feestdag in Amerika, Thanksgiving day.

 

TERUG naar MIJN STAMBOMEN