Meer over de familie Sluijter (Sluyter)

(aug 04) Naar MIJN STAMBOMEN

 


De familie SLUIJTER is een bekend geslacht van graveurs.

In de familie Sluyter waren diverse graveurs.
Dirk Sluijter was graveur en zijn vader Johannes Albertus Sluijter (1757 Amsterdam) was boekverkoper aan de oude Noorderstraat 36.
Johannes Albertus was honorair lid van de SSG, buitengewoon lid van de KSGV en gewoon lid van de KWDAV en Dulces

Dirk werkte ook mee aan het eerste Nederlandstalige damestijdschrift Penelope, dat zich ook mocht verheugen in de gunst van koningen Sophie.
Uitvoerige instructies gingen vergezeld van duidelijke illustraties, vervaardigd door Cornelis Borsteegh (1773-1834) en bekwaam in staal gegraveerd door A. Lutz en vanaf de tweede jaargang door Dirk Sluijter (1790-1852). Extra bekoring kregen deze gravures doordat ze uiterst zorgvuldig en smaakvol met de hand werden ingekleurd.
Zijn zoon Dirk Jurriaan was na W. Couwenberg de beste staalgraveur van Nederland

Diens zoon Hendrik was samen met zijn vader Dirk Jurriaan de meest productieve in wandprenten

Aangezien Dirk Sluijter, de vader van Johannes Albertus, uit Zutphen kwam, is het mogelijk dat hij verwant is aan Johan Sluijter, die aldaar stempelsnijder was. Over hem staat een interessant artikel in het blad De Beeldernaar. Deze stempelsnijder heeft veel vergissingen en foute stempels gemaakt waar in dit artikel op in wordt gegaan. Mogelijke oorzaak van de fouten kan een ziekte zijn geweest of gewoon desinteresse in zijn vak als stempelsnijder. Misschien was de man al hoog bejaard zoals sommige muntmeesters en kon hij gewoon niet meer beter.

Willem I in Amsterdam, door Dirk Sluijter

Portret van G.H.J. Elliot Boswel (1830-1874) dichter, door D.J. Sluyter.

Portret van G. Groen van Prinsterer (1801-1876), door D.J. Sluyter.

Portret van mr J. ter Pelkwijk

Portret van Jacob van Lennep

Marnix van Sint Allegonde, door Hendrik Sluijter

Homage aan Laurens Jans Koster. Gravure door Dirk Sluyter, naar een tekening van A.G. van Schoone (1823). Ter ere van de Celebrations of the Fourth Centennial held in Haarlem, 10 en 11 juli 1823

Naar de stamboom van de familie Sluijter

Naar MIJN STAMBOMEN