De stadspoorten van Leiden

(mrt 10) Naar MIJN STAMBOMEN


Leiden had vroeger diverse stadspoorten aan zijn grenzen. Deze gingen 's nachts dicht om de stad te beveiligen. Als je niet op tijd binnen was, moest je buiten de poorten overnachten in een herberg.

De oudste poorten waren de Noordpoort en de Zuidpoort die in de veertiende eeuw aan de uiteinden van de Breestraat stonden. Later kwam daar de St Joris poort bij op het doelenterrein van de Schutterij.

De poorten kregen later ook een decoratieve functie, een mooie poort gaf de stad aanzien. Nadat de stad in de zestiende eeuw erg gegroeid was, kreeg stadsbouwmeester Willem van der Helm de opdracht om vijf poorten te vervangen, dat waren de de Marepoort (1664), de Zijlpoort (1667), de Hogewoerdsbinnenpoort (1669), de Morspoort (1669) en de Koepoort (1671). De Rijnsburgerpoort, richting Haarlem, werd in 1732 gebouwd door Van Banchem.

Omdat de stad bleef groeien, werden de poorten vooral gezien als een belemmering voor de vooruitgang en verdere bebouwing. Daarnaast waren de poorten soms zo smal dat er weinig verkeer door kon.

Op twee na (Morspoort en Zijlpoort) werden alle poorten gesloopt. De beeldhouwwerken daarin werden bij de Lakenhal geplaatst.

Plattegrond van Leiden uit 1860, getekend door de Leidse stadsarchitect Salomon van der Paauw.. Aangegeven zijn de stadspoorten die op dat moment nog bestaan (1-10) en de al eerder gesloopte poorten (A-G).

(bron wikipedia)

1.Morspoort
2.Rijnsburgerpoort
3.Marepoort
4.Herenpoort
5.Zijlpoort
6.Hogewoerdsbinnenpoort
7.Hogewoerdsbuitenpoort
8.Koepoort
9.Witte Poort (binnenpoort)
10.Witte Poort (buitenpoort)

A.Noortpoort/Haagpoort
B.Suytpoort/Oostpoort
C.Lopsenpoort, later Blauwpoort
D.Oude Zijlpoort
E.Costverlorenpoort/Oude Hogewoerdspoort, later Oude Hogewoerdsbinnenpoort
F.Sint-Jorispoort
G.Oude Hogewoerdsbuitenpoort


  


1 - Morspoort

2 - Rijnsburgerpoort

3 - Marepoort

4 - De Heerepoort circa 1762. De poort dateert uit 1682 en werd in 1863 gesloopt.

5 - Zijlpoort

6 - Hogewoerdse binnenpoort

7 - Hogewoerdse buitenpoort

8 - Koepoort

9 - Wittepoort


Enkele aanvullende plaatjes

 

De Marepoort, richting noord.

 

TERUG naar MIJN STAMBOMEN