De familie Keijlard – Wim  (verkering)

Zijn ouders   Jeugd   Verkering  Gezin     Oorlog    Na de oorlog

(jan 2020) Terug naar Mijn Stambomen


mst.

Wim lag naar eigen zeggen best goed met de meisjes, al had hij vaak de pech dat zijn afspraakje uit Noord kwam. Dan moest hij haar met het pontje thuis brengen en dat kostte weer een kwartje.

Op dansles leerde hij Cor van Steenhoven kennen, dochter van een bakker. Door de week werd hard gewerkt en hoewel ze beiden kostgeld moesten betalen, legden ze ook geld opzij voor later. Cor werkte als verkoopster bij de Bijenkorf, Wim maakte inmiddels etalages op het Rokin.
Ze gingen uit met zijn beste vriend Ben Koomen (met wie de vriendschap een leven lang geduurd heeft) en diens vrouw Semina. Ook broer Ger met zijn vriendin Rietje waren er vaak bij.

 

 

Tip Top Theater (foto Frits Slicht)

 

Soms gingen ze naar het Tip Top Theater in de Jodenbreestraat. Je moest een kaartje kopen en dan kon je daar  binnen vrij dansen.  Ze gingen ook dansen bij Kras (Krasnapolsky). Soms gingen ze fietsen (maar dat werd dan vooral “in de berm liggen” grapte Wim later)
Ook bezochten ze Jo, de oudste broer van Cor.  Hij was eerst bakker maar ging later bij een bank werken.
(Deze Jo is de voorvader van zowel dirigent Hans Vonk als van politicus Lodewijk Asscher) .

Ook gingen ze naar het strand, waar deze foto waarschijnlijk is genomen.

Nog leuker was het bij Marie, die 9 jaar ouder was dan Cor.  Zij was getrouwd met kleermaker Herman Alrich. Zij waren altijd nog laat wakker, omdat er haastwerk te doen was. Dan zat hij met gekruiste benen op de tafel te naaien.

 

Wim en Cor verloofden zich, maar aangezien het sparen niet snel ging, wilde Wim wel naar het buitenland toe, Afrika of Indië.  Maar vader Floris had dat verboden. Na zijn dood in 1922 kwam het oude plan weer boven zodra er een advertentie in de krant stond:
Kom naar Indië! Daar was werk, je kreeg goed betaald en er waren genoeg huizen.

Ook schreef hij een brief aan zijn oom, die aldaar werkzaam was. Toen deze positief reageerde, nam Wim een besluit.

 

Cor in de Bijenkorf en Wim, ongeveer 1922

 

Het stel had de gewoonte om in het weekend bij één van de ouders te eten en Wim kondigde monter aan dat hij naar Indië zou vertrekken. Moeder Greet had geen echte bezwaren, gezien haar latere bezoekjes aan Indië, vond ze het wellicht een spannend plan.

De familie van Steenhoven was echter verbijsterd. Niemand van de familie was nog ooit buiten Amsterdam geweest en nu zou de jongste dochter zo ver weg gaan! Daar kwam niets van in.
Maar het gebeurde toch. Van het gezamenlijke spaargeld vertrok Wim naar Indië toe. 
“Die zie je nooit meer terug, hij is er vandoor met je geld,” waarschuwde de familie.

Ook gaf haar vader geen toestemming voor het huwelijk. Cor trouwde met de handschoen, en voor de kantonrechter, in december 1925.  Broer Ger was gevolmachtigd voor zijn broer.

Die kerst vierde Cor bij de familie van haar schoonmoeder Greet Daub.

Ondanks dat ze geen toestemming kreeg, liep de ruzie niet hoog op. Toen ze begin 1926 met de boot naar Indië vertrok, stond de hele familie op de kade te zwaaien.

 

Weer samen in Indië.

 

 

Vervolg

Terug naar Mijn Stambomen